Kenapa Anak Moody Jika Banyak Menonton Screen?

Lagi tentang hp dan anak kecil..
.
Lagi pemerhatian dalam ward, kali ni waktu malam oncall.

Ada masanya saya terpaksa lihat pesakit agak lewat kerana ada kes kecemasan lain yang perlu di uruskan dahulu.
.
Kadangkala jam 10pm – 11pm.
Bila round saya lihat anak-anak kecil masih ada yang tidak tidur.. Bukan kerana tak boleh tidur kerana tak sihat tetapi kerana menonton youtube.
.
Ada kala mak ayah dah terlelap dahulu. 
.
2-3hari di wad saya perasan anak ni nampak jadi sukar dikawal. 

Moody, restless. 

Kesan ‘BLUELIGHT SCREEN’ mungkin, bisik hati saya. 

Semakin anak kita menonton screen ni sebenarnya semakin mengganggu kitar hormon dalam tubuh, kitar tidur tak menentu, kadang-kadang jadi agresif. 


Pada screen ada ‘blue light’. Lampu biru ni, bila dilihat oleh mata anak, akan menekan penghasilan melatonin. Melatonin ni perlu untuk buat anak mengantuk, tenang dan tubuh berehat dan tidur. 


Jadi, bila byk tonton screen, pattern tidur jadi haywire… Maybe malam tak tidur.. Siang nak tidur tapi pada masa yang sama anak nak main juga.. jadi crancky..


Atau anak akan mudah terjaga pada tengah malam. Sebab melatonin tak dihasilkan dengan baik. 


Ia juga buat anak rasa letih apabila bangun pagi.

Bila anak crancky kita pun bagi lagi screen konon nak tenangkan anak… Emmm.. 🤔


Sebab tu screen kena berpada-pada.. Dan kalau guna lampu tidur utk bilik anak, pilih lampu merah, oren atau kuning..agar tidur anak tak terganggu..


Bukan biru atau hijau. Lampu kalimantang putih itu pun da komponen cahaya biru…

Jom sama-sama SHARE agar kita ingat mengingatkan dan belajar ilmu baru..

Dr Anayasmin Azmi

#UnderstandingChildren
#NotaDrAna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *